Fros logo

Wat is KUBB?

KUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens een legende een oud Vikingspel zijn. Anderen zeggen dat dit spel ooit begonnen is tijdens het sprokkelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden spelen en zo is het 'gooien met stokken' ontstaan.

In de jaren negentig werden de eerste commerciële Kubbspellen geproduceerd en het voorheen onbekende spel veroverde de wereld nog sneller dan de Vikingen. Sinds 1995 worden jaarlijks Wereldkampioenschappen gehouden in Gotland en sinds 2007 is er ook een Belgisch Kampioenschap.

KUBB in België

Over het hele land en in heel veel verschillende milieus wordt KUBB beoefend, in de beginjaren vooral in Vlaanderen en nu ook meer en meer in Wallonië. Tegenwoordig is KUBB een populair gezinsspel en ruilen de senioren steeds vaker de petanqueballen in voor de kubbstok.
In 2007 besloten we voor het eerst een Belgisch Kampioenschap KUBB te organiseren in de Blaarmeersen te Gent. Na nog een jaartje in de Blaarmeersen met zo’n 48 ploegen in 2008, werd het tornooi uitgebreid en speelden we achtereenvolgens in het Park Spoor Noord te Antwerpen, het Minnewaterpark te Brugge, Provinciaal domein Kessel-Lo bij Leuven, het Cultureel Centrum te Hasselt, Antwerpen Linkeroever en Domein 3 Fonteinen te Vilvoorde. Vorig jaar was Aalst de gaststad voor de 11de editie van het Belgisch Kampioenschap KUBB met 96 teams.

Mede door het succes van ons kampioenschap, talloze initiaties en initiatieven vind je tegenwoordig overal georganiseerde teams in Vlaanderen die vaak ook een eigen tornooi organiseren.